5
Proyectos
OH
, good coffee
OH
, whitewhased walls
OH
, get up late
OH
, the rain on the window
OH
, the high ceilings
OH
, go barefoot at home
OH
, Depeche Mode
OH
, the unexpected
OH
, 25 degrees Celsius
OH
, the swings
OH
, learn something new
OH
, the symmetry
OH
, the purr from a cat
OH
, floor-to-ceiling curtains
OH
, the Fridays
OH
, play with Lego
OH
, eat yuumi
OH
, the sound of the rain
OH
, the smell of burning wood
OH
, fireworks
OH
, memories
OH
, feminism
OH
, laying on the grass
OH
, the wooden stairs
OH
, the skylights
OH
, the hugs
OH
, Caetano Veloso
OH
, doing the right thing
OH
, the early mornings
OH
, a sunny winter day
OH
, do exercise
OH
, a good film
OH
, draw
OH
, the airports
OH
, when everything fits
OH
, the hugs
cursor

Competition for
new residential building

APR____2019

Housing
Avilés

The Avilés City Council announces a competition for rental housing for young people. The objective is the substitution or rehabilitation of two blocks of the old teachers’ houses in the neighborhood of La Luz. Our proposal is based on maximising energy efficiency and the reduction of energy consumption in homes.

 

The existing block is replaced by a more sustainable equal volume and the current built area is reduced in order to increase the €/m2 construction ratio and to be able to build a building with the Passivhaus criteria and the minimum CO2 footprint.

Our proposal is
based on
maximising energy
efficiency

Housing
Avilés

Visualization____Marta León Ferreiro

CLT-structure

 

We propose a new building made of wood, which is a renewable, sustainable, recycling, reusable and biodegradable resource. CLT (cross laminated timber or counter-laminated panels) allows a high degree of prefabrication, thus minimizing assembly time and drastically reducing CO2 emissions into the atmosphere.

Double height terraces

 

In each house, the day area (living room, dining room and kitchen) extends into a double-height terrace. Each house has two corner setbacks, one forms its terrace and the other is a void so that the house on the lower floor has its double-height terrace. And a lot of sky.

Optional enclosure

 

The enclosure of the terrace, which turns it into a gallery, is a bioclimatic value added to the proposal. The open terrace works as an outdoor space for the house.

 

Double aspect homes

 

All the houses are double aspect, with orientation SE and NO. In each house, the day area (living room, dining room and kitchen) is double aspect itself, looking simultaneously at both facades, at sunrise and sunset.

Heat accumulating bioclimatic enclosure

 

It is proposed to recover the traditional gallery system as a heat exchange space. The day area benefits from the air previously heated in this gallery when the outside temperature drops. The thermal inertia to accumulate all the heat received during the day is achieved thanks to a brick trombe wall.

 

SE facing rooms

 

In the case of homes intended for young people, a day area is opted for, with an integrated living room, dining room and kitchen, although slightly differentiated by their floor plan distribution and the relationship with the terraces. All the rooms, within the day area, are oriented to the sunniest façade (SE).

The new buildings will have nine apartments each, with one, two and three bedrooms, a room for common use and eighteen parking spaces. In addition, the plots will be urbanized. I

n this bid we collaborate with the architect Nuria Santos. The exterior and interior visualizations are by Marta León Ferreiro.

Housing
Avilés

Visualization____Marta León Ferreiro

Detail

Location: Avilés, Asturias

Project: Residential building

Client: Avilés Town Hall

Completed: April 2019

Team

Architect: Nuria Santos

Visualization: Marta León